Nasza historia zaczyna się latem 2014 roku na warszawskim Ursynowie. Mały, wolnostojący budynek dawnego sklepu mięsnego, który w dzieciństwie Michał Alster odwiedzał z mamą, po 20 latach trafia w ręce jego przyjaciela. Decyzja zapada szybko – wspólnie z Bartkiem Rusinem, kompanem z wyjazdów snowboardowych, postanawiają go wynająć i otworzyć burger bar. Fast food, jaki obaj znali z USA i innych podróży, ma mieć krótką i nośną nazwę “KIK” – jako skrót od „krowa i kurczak”.
W tym samym czasie warszawską gastronomię zaczyna zalewać fala lokali typu burger bar. Michał i Bartek szybko weryfikują swój plan i postanawiają obrać przeciwny, a w branży zupełnie nowy i nieodkryty jeszcze kierunek. KIK staje się kikfit barem – lokalem z fit daniami i przekąskami. Nowy koncept wspólnicy opierają na swojej pasji, jaką jest sport. Obaj przechodzą właśnie na sportową emeryturę po zawodniczej karierze snowboardowej.
Nie ma uniwersalnego sposobu odżywiania się. Realną potrzebą, jaką chcieliśmy zaspokoić, było stworzenie restauracji i cateringu wspierających klienta w zdrowym, smacznym a przede wszystkim indywidualnie dobranym modelu odżywiania – wspomina Michał Alster.
Pomysł okazuje się strzałem w dziesiątkę. Do kikfit baru na dalekim Ursynowie przyjeżdżają klienci z całej Warszawy. Mimo zapowiedzi sukcesu, na tym etapie wspólnicy się rozstają – Michał Alster zostaje sam za sterami kikfit, a jego apetyt na dalszy rozwój tylko rośnie. W 2016 roku, w samym centrum Warszawy, powstaje druga restauracja. Równocześnie prężnie rozwija się nowa gałąź biznesu – kikfit catering. Dla Michała już wtedy oczywiste jest, że klienci wraz z posiłkiem przygotowanym na bazie produktów najwyższej jakości powinni dostawać informacje o makroskładnikach. Od początku mają też możliwość personalizacji diet zgodnie ze swoimi potrzebami żywieniowymi.
Do 2018 roku catering i restauracje kikfit funkcjonują równolegle. Jednak dynamicznie rosnący rynek diet pudełkowych skłania Michała do podjęcia trudnej decyzji o zamknięciu obu lokali i postawienia wszystkiego na catering dietetyczny.
Decyzja znów okazuje się słuszna. Od 2018 roku kikfit catering notuje stopniowy, ale znaczący rozwój. Unikatowe podejście do usługi i skupienie się na dostarczaniu dedykowanych posiłków wyznaczają nowy kierunek w branży.
kikfit to już nie tylko posiłki, ale prawdziwy jedzeniowy ‘concierge’,
który dba o właściwe zbilansowanie diet swoich klientów.
Modyfikacje diety standardowej, wybór śniadania w wersji słodkiej lub wytrawnej, wyłączenie z diety konkretnych rodzajów mięsa – to tylko kilka przykładów, które już wtedy są normą w kikfit catering. Idąc tym torem, do 2020 roku kikfit dostarcza ponad 100 tys. diet – całkowicie unikalnych i przygotowanych pod konkretne potrzeby swoich klientów.
Nowy rozdział w historii kikfit zaczyna się w 2020 roku, kiedy naszym partnerem technologicznym zostaje warszawska firma Flying Bisons. Choć od samego początku świadomie inwestowaliśmy w autorski software pozwalający na pełną personalizację diet, to technologia zawsze była dla nas wyzwaniem. kikfit i Flying Bisons to przykład idealnej synergii. Naszym atutem są jakościowe posiłki i obsługa klienta, a Flying Bisons dołożyli do tego swoje kompetencje cyfrowe i konsultingowe. Wspólnie przeprowadziliśmy digital transformation marki kikfit, co pozwoliło nam dotrzeć do większej grupy odbiorców, jednocześnie optymalizując wewnętrzne procesy związane z funkcjonowaniem naszego cateringu.
Rok 2021 to początek rewolucji: pojawia się nowa platforma internetowa, która znacząco usprawnia proces zamawiania i dostosowywania menu do indywidualnych potrzeb każdego pojedynczego klienta. Dziś kikfit jest jedynym cateringiem na świecie (!), który umożliwia tak zaawansowaną personalizację diet, realizując jednocześnie z najwyższą dokładnością zaplanowany bilans energetyczny.
Cieszymy się, że każdego dnia możemy dbać o Wasze odżywianie. Dziękujemy za zaufanie!
Michał Alster
•
Pomysłodawca & Właściciel
Nie od dzisiaj wiem, że odpowiednia dieta i higiena snu to główne filary, na których należy budować zdrowy styl życia. Planuję żyć długo i cieszyć się sprawnością do swoich ostatnich dni. Jestem wdzięczny, że mogę codziennie korzystać z posiłków, które planują nasi dietetycy i gotują nasi kucharze.
Karol Pyrzyński
•
Szef kuchni
Z kulinariami związany jestem od kilkunastu lat. Doświadczenie zdobywałem w hotelach i restauracjach. W kikfit pracuję od 2015 roku. Jestem szefem kuchni i koordynując zespół kucharzy, skupiam się na realizowaniu najwyższych standardów kuchni dietetycznej. Jako głowa rodziny troszczę się o swoją żonę i córeczkę. Gdy mam na to czas, startuję w zawodach wędkarskich.
Tomasz Wróblewski
•
Dietetyk
W kikfit jestem głównym dietetykiem odpowiedzialnym m.in. za współpracę z szefem kuchni oraz opiekę nad klientami korzystającymi z personalizowanych jadłospisów. W wolnym czasie trenuję sztuki walki i grę w szachy. Moje sportowe doświadczenia już w młodym wieku pomogły mi zrozumieć, jak istotna jest dieta dobrze zbilansowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb.
Mateusz Pyrzyński
•
2nd Chef
Cesar Chavez powiedział kiedyś, że „ludzie, którzy dają ci jedzenie, oddają ci swoje serce”. Moją pasją jest wędkarstwo. W tym sporcie mój przełożony, prywatnie brat Karol, nigdy nie zapomina, że to ja jestem starszy.
Filip Kocielnik
•
Manager ds. Cateringu
W kikfit pracuję i jem od samego początku. Od 2014 roku mogą mnie Państwo usłyszeć po drugiej stronie słuchawki. Znany bardziej z głosu niż twarzy. Pracę traktuję jak drugi dom, w którym zawsze serdecznie witam nowych gości, a stałym klientom staram się stworzyć rodzinną atmosferę.
Marcin Potocki
•
Software Developer
W kikfit technologia jest u podstawy wszystkich procesów produkcyjnych. Od 2016 roku jestem odpowiedzialny za autorski software umożliwiający realizację naszej misji. W chwilach wolnych poświęcam czas głównie swojej córce, a w drugiej kolejności starej motoryzacji. Razem z żoną uwielbiamy podróże backpackerskie, a nasze najlepsze wspomnienia przywieźliśmy z Himalajów.
Przykro nam, ale z powodu bezpieczeństwa zostałeś wylogowany.
Prosimy, zaloguj się ponownie.